Att vara medlem i en bilpool kan vara ett bra val för privathushållet oavsett om man har sitt medlemskap istället för att äga egen bil eller om man gör det för att kunna nöja sig med att äga en bil och komplettera med bilpoolsbil under de dagar det finns behov av två bilar.

Det förekommer också att hushåll går med i bilpool för att få tillgång till andra typer av bilar än de som behövs i vardagen. Man kan till exempel äga en liten, bensinsnål bil som används för körningar inom stadskärnan varje dag och sedan hämta ut en större bilmodell från bilpoolen de enstaka gånger då man har behov att större lastutrymme och inte vill betala för att hyra bil ett helt dygn.

Många bäckar små

Många underskattar vad det kostar för hushållet att äga en egen bil. När du jämfört kostnaden för bilpool med kostnaden för att äga egen bil, se till att ta med alla kostnader. Här är några exempel:

  • Försäkring
  • Skatt
  • Regelbundet underhåll, inklusive påfyllning av olja, kylvätska, etc
  • Kostnader för reparationer (kostnaden för självrisk om det går på försäkringen)
  • Eventuella kostnader ersättningsbil när bilen är på verkstaden (kostnaden för självrisk om det går på försäkringen)
  • Eventuell kostnad för parkeringsplats eller garageplats
  • Eventuell ränta och amortering på billån

Slipp låna pengar

För många som vill köra en någorlunda ny bil i gott skick krävs det lånade pengar för att kunna genomföra köpet. Detta innebär i sin tur att man varje månad behöver betala ränta + amortering till långivaren. Med en bilpool betalar man också en avgift varje månad, men man slipper ha ett stort lån hängandes över sig – ett lån som kan dra ned ens kreditvärdighet och göra det svårare att beviljas andra lån eftersom man redan är så pass skuldsatt. Det är också betydligt enklare att säga upp sitt medlemskap i bilpoolen än att bli av med sitt billån om ens ekonomiska situation ändrar sig och man till exempel blir av med jobbet.

(När du väljer bilpool, kontrollera alltid uppsägningstiden. Hos vissa bilpooler finns också möjligheten att inte ha något fast medlemskap utan enbart betala rörliga kostnader.)

Slipp ordna med parkeringsplats

För den som bor i innerstaden kan parkeringsplats vara både dyrt och svåråtkomligt. Att hyra en egen parkeringsplats kan kosta multum, och att förlita sig på gatuparkering kan antingen kosta mycket per timme eller innebära att man alltid är osäker på om man kommer att lyckas hitta någon parkeringsplats inom rimligt avstånd från bostaden när man kommer hem igen efter en åktur.

Att vara medlem i en bilpool innebär att man inte behöver ordna parkeringsplats eftersom man lämnar tillbaka bilen till bildepån när man har använt den.

Priser

Olika bilpooler har olika priser, så det är bra att jämföra dem för att se vilken bilpool som passar ens egna behov bäst.

Vissa bilpooler erbjuder olika paketlösningar beroende på hur man planerar att använda bilarna. Det finns till exempel lösningar där man betalar en hög fast månadsavgift (1 000 kronor eller mer) men i utbyte får låga rörliga avgifter (till exempel 15 kr/tim + 1 kr/km) eller möjlighet att ha bilen en hel helg för ett förmånligt klumppris och inte betala för varje enskild timme. Det finns också lösningar som tvärt emot är helt utan fast månadsavgift och där man istället betalar mer per timme och per kilometer, till exempel 75 kr/timme och 2 kr/km. För de flesta vanliga konsumenter fungerar blandlösningarna bäst, till exempel 150 kr/månad i fast avgift, 40 kr i timavgift och 2 kr per kilometer.