Det ökade intresset för bilpooler i Sverige ingår i en större trend som handlar om så kallad gemensam konsumtion – eller delningsekonomi som det också kallas. I vårt moderna överflödssamhälle är det många som har tröttnat på att själva äga allt de kan tänkas behöva; istället letar man efter lösningar där flera hushåll gemensamt kan använda samma produkt.

Semesterbyte av bostad

Istället för att bo på hotell på din semester – bytlåna bostad med någon som vill komma och semestra i din hemstad. Det finns idag gott om sajter online som gör det enkelt att komma i kontakt med lämpliga hushåll att bytlåna bostad med. Tänk på att ha koll på de juridiska frågorna innan du bytlånar, till exempel vad gäller eventuella krav på tillstånd från hyresvärde och vad som gäller för hemförsäkringen.

Couchsurfing

Couchsurfing innebär att man bor gratis hemma hos någon lokalbo när man är ute och reser. Det finns gott om sajter online där man kan hitta personer som är intresserade av att utan kostnad upplåta en soffa eller en extrasäng åt besökare. Couchsurfing fungerar ofta som en genväg in i den lokala kulturen, eftersom man snabbt kommer in i ett lokalt hushåll och lär känna människor som bor på platsen.

Kläduthyrning mm

Att hyra kläder kan vara praktiskt i många sammanhang, till exempel om man ska på fin fest och inte vill köpa en dyr långklänning som sedan bara blir hängande i garderoben.

Traditionellt har kläduthyrning rört just festkläder som balklänningar, brudklänningar, frack och smoking, men nu har det börjat dyka upp även andra typer av uthyrare, till exempel sådana där man kan hyra mer vanliga vardagskläder, och festkläder som snarare är för nattklubbsbesök än för bröllop. Perfekt för den som lätt tröttnar på sina kläder och har massor av plagg liggandes som inte används längre. Hyr dina kläder istället, så slipper du bygga upp ett klädberg i hemmet, och när du har tröttat på plagget så kan någon annan använda det. Bra för miljön, eftersom många personer kan använda samma plagg istället för att köpa ett var.

Accessoarer

Vissa kläduthyrare hyr även ut accessoarer, såsom handväskor, handskar, hattar, smycken, med mera. Det finns också särskilda väskpooler tillgängliga online för personer som vill hyra dyrbara designerväskor.

Verktygsbank

I en verktygsbank kan man låna verktyg och lämna tillbaka dem när man är klar med dem. Om man hänger upp några nya tavlor var tredje år är det kanske inte rimligt att själv äga en slagborr, utan en verktygsbank är ett bättre alternativ.

Vissa verktygsbanker är vinstdrivande och är alltså uthyrare av verktyg, medan andra drivs ideellt. Det förekommer till exempel att bostadsrättsföreningar inrättar en gemensam verktygsbank som bara är tillgänglig för föreningens medlemmar.

Bibliotek

Biblioteken är verkligen delningsekonomins gammelmormor, fast i statlig och kommunal regi. Folkbibliotek där medborgarna kan låna böcker helt utan avgift infördes i Sverige för länge sedan och är fortfarande mycket populära. Vi betalar gemensamt via skattsedeln, oavsett om vi utnyttjar biblioteken eller ej. Det är alltså inte privatpersoner som lånar ut sina böcker till varandra. Våra bibliotek är ett bra exempel på att de allra flesta människor faktiskt klarar av att låna något, använda det varsamt och sedan lämna tillbaka det i gott skick. När man diskuterar modern delningsekonomi är detta en punkt som ofta kommer upp – kommer människor verkligen att ta god hand om sådant de inte själva äger?