Kan du bo där du lever?

Vi är många som behöver pendla långa sträckor varje dag för att vi har vårt hem på en plats och vår arbetsplats långt därifrån, och till detta tillkommer ofta ytterligare resor för både nytt och nöje. Ibland lurar vi oss själva och tänker att vi inte har råd att bo där vi arbetar – eller inte har råd att ta ett jobb med lägre lön närmare hemmet – när det i själva verket skulle gå jämt upp eller till och med bli billigare.

Om du känner att pendlandet sliter på dig och att du hamnar i ett allt djupare och mer och mer kostsamt bilberoende är det en bra idé att ta en titt på alla dina kostnader. Vad kostar pendlandet och är det värt det? Ibland svarar man ja på den frågan, till exempel för att man väldigt gärna vill bo i villa samtidigt som man älskar sitt jobb i innerstaden. I andra situationer blir svaret nej – jag skulle få mer tid/pengar/ork över till sådant som jag tycker är viktigt om jag lyckades hitta ett boende närmare min arbetsplats eller ett boende närmare effektiva allmänna kommunikationer.

Bilen är ofta en pengaslukare av rang, särskilt om den ofta behöver repareras eller om man har dyra billån, och de pengar man sparar på att inte ha bil kan man till exempel lägga på ett lite dyrare boende eller på att ta ett jobb med lägre lön som ligger så till att man inte behöver bilpendla.

Få maten levererad hem

Att forsla matkassar på bussen och sedan bära hem dem sista biten i snö, slask eller hällregn gör ingen glad, och i sådana situationer kan det vara lätt att börja drömma om hur skönt det skulle vara att äga en bil. Innan man ger sig åstad och införskaffar en sådan bör man dock ta en titt på vad det skulle kosta att istället beställa varor online och få dem levererade hem. Hur pass rimlig denna lösning är beror mycket på var man bor. Inne i storstäderna finns det ofta många olika alternativ att välja mellan, medan den som bor ute på landsbygden kan upptäcka att ingen aktör levererar närmare än 5+ mil bort.

Välj själv

Flera livsmedelsbutiker erbjuder idag sajter där man själv väljer ur sortimentet och får kassarna packade och hemlevererade. Över lag brukar de produkter man får hem hålla mycket god kvalité – de flesta handlare förstår att den butik som försöker bli av med skadade tomater och ledsen purjolök genom att lägga sådana produkter i de kassar som beställts online snabbt kommer att få ett extremt dåligt rykte på internet och förlora sin kunder till andra mer seriösa aktörer.

Att beställa från en välsorterad livsmedelsbutik brukar också innebära att man kan passa på att handla annat än mat och dryck, till exempel hygienprodukter.

Färdiga matkassar

Färdiga matkassar har blivit allt mer populärt för hushåll som vill få hjälp och inspiration när det kommer till matlagning. Man prenumererar på en matkasse som regelbundet levereras tillsammans med recept på hur man ska laga till råvarorna. Man väljer inte själv exakt vad som ska ingå i kassarna, däremot kan man välja inriktning – till exempel ovolaktovegetarisk mat, ekologisk mat, laktosfri mat, glutenfri mat eller extra lättlagad mat.

Det går även att prenumerera på specialkassar, till exempel fruktkasse, salladskasse, ost & charkkasse och helglyxkasse. Det finns även matkassar att beställa för din hund.